Participatietraject: verslag werkgroep mobiliteit

Met een 12 tal personen uit Godsheide werd er in een tweede sessie nagedacht over de toekomstige wegprofielen in de Kiezelstraat en Beerhoutstraat. Er werd nagegaan welke profielen toepasbaar zijn binnen de huidige afmetingen van de straat.

Een belangrijke conclusie is het belang om ook de volledige mobiliteitssituatie te evalueren voor alle straten in Godsheide. Iedereen wil het doorgaand verkeer uit het dorp weren. Er zitten een aantal projecten in de pijplijn die dit al gedeeltelijk gaan opvangen (verbindingsweg sluis Godsheide-Universiteitslaan). Maar ook het doorgaand verkeer dat via Malpertuus en de Tuikabelbrug  de Universiteitslaan wil bereiken moet aangepakt worden (voor alle duidelijkheid: het verkeer van buiten Godsheide dat deze route gebruikt).

Behoud groene karakter

De nog niet officiële afkondiging maar quasi zekere beslissing dat de huidige lindebomen in de Kiezelstraat moeten verdwijnen, dit om redenen van incompatibliteit met nutsverzoeningen in de grond en de afvoer-riolering, leidde tot een eensgezinde conclusie.

Omdat deze bomen de eigenheid uitmaken van de straat en de sfeer van dit dorp moet het groensaspect ten alle koste behouden blijven bijvoorbeeld door lage beukenhagen als afscheiding met fiets-en voetgangerspad met tussenin rechte bomen met smalle stam zoals in de Tomstraat te Rapertingen .

Wegprofielen

Er lijkt ook een consensus dat het deel van de Kiezelstraat dat door het centrum gaat (vanaf de kruising met de Beerhoutstraat) een ander profiel moet krijgen, een profiel waarin autoverkeer ontmoedigd wordt en waar de fietser en de voetganger voorrang krijgt.

Voor het andere stuk van de Kiezelstraat en voor de Beerhoutstraat zijn er drie voorstellen:

    1. fietsers en voetgangers gescheiden van de auto met daartussen bomen
    2. auto’s en fietsen samen, plus een voetpad (al dan niet gescheiden)
    3. 1-richting voor de auto’s

Onafhankelijk van deze varianten moeten onderstaande punten deel uitmaken van het nieuwe voorstel:

    1. geen doorgaand verkeer
    2. 30 of 50 per uur als maximum. Niet met verkeersborden maar wel het profiel zo maken dat er niet sneller gereden kàn worden.
    3. kleinere openbare bussen (of een meer efficiënt busverkeer)

Tastbaar maken van de nieuwe wegprofielen

Op 12 maart komt de werkgroep terug samen om te kijken hoe deze wegprofielen aanvoelen in een echte situatie. In april zal dit ook voor een groter publiek ‘tastbaar worden’ gemaakt.

Ter info: De werken worden uitgevoerd binnen enkele jaren samen met het aanleggen van de nieuwe rioleringen in de Kiezelstraat en de Beerhoutstraat. (deze procedure is reeds opgestart).