Elia brengt bestaande luchtlijn ondergronds in Godsheide

Als beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit legt Elia een nieuwe ondergrondse 70 kV-verbinding aan tussen het hoogspanningsstation Godsheide en het hoogspanningsstation op de site van Infrabel in Hasselt. Deze ondergrondse verbinding komt in de plaats van de bestaande luchtlijn die via de Universiteitslaan naar de Trichterheideweg loopt en zo verder de Gouverneur Verwilghen- en Herkenrodesingel volgt. Het eindpunt is de Infrabelsite aan het station van Hasselt.

In Godsheide verdwijnen er vier hoogspanningsmasten

De aanleg van deze ondergrondse verbindingen is voorzien tussen oktober 2015 en de zomer van 2016. Een voorlopige fasering kan u op de kaart hieronder vinden. De werken aan de Universiteitslaan zijn nog gepland voor dit jaar, tussen oktober en december. Ook in de Kiezelstraat wordt gewerkt vanaf maart 2016. Deze werken zullen ongeveer drie maanden duren. Wanneer deze ondergrondse verbindingen volledig operationeel zijn, zal Elia de huidige hoogspanningslijn en -masten afbreken. Op termijn verdwijnen er dankzij deze omwisseling in Godsheide vier hoogspanningsmasten.

Bosstrook aan de Universiteitslaan blijft maximaal bewaard

Om de bestaande houtwal maximaal te behouden wordt langs de Universiteitslaan een deel van de werken uitgevoerd via een gestuurde ondergrondse boring. Om voldoende werkruimte te hebben zullen er allicht wel een aantal struiken gerooid moeten worden. In samenspraak met de groendienst van de stad Hasselt en onder begeleiding van een landschapsarchitect wordt er sowieso nadrukkelijk op toegezien dat de natuur na de werken in ere wordt hersteld.

Omwonenden krijgen nog een brief met exacte timing

Elia wil zo transparant mogelijk communiceren over de fasering van deze werken. Wanneer er een exacte timing is van de werken zal Elia de bewoners langs het traject via een brief informeren. Wie nu al meer informatie wenst, kan steeds contact opnemen met Permits Officer Raf Vandenboer op het nummer 0473 90 76 85 of via e-mail naar raf.vandenboer@elia.be.