Woonuitbreidingen Godsheide. Wat na de infomarkt?

Na de infomarkt over de woonuitbreidingen liggen alle kaarten op tafel.  We weten nu wat de projectontwikkelaars van plan zijn, weten ook min of meer hoe de stad haar rol wil spelen en we weten ook hoe de gemiddelde Godsheidenaar denkt over al deze plannen.

Dankzij ons initiatief – aanwezigheid op de infomarkt en een objectieve bevraging onder de inwoners – kunnen we stellen dat we bevestigd worden in ons vermoeden: Godsheide is niet uitgesproken tegen woonuitbreidingen, maar schreeuwt wel om een overkoepelende aanpak, een masterplan voor ons dorp, waarbij de stad rekening houdt met de verzuchtingen en opmerkingen van de huidige inwoners.  En daar is nog heel wat werk aan.

Overleg met het stadsbestuur

Na de infomarkt hebben wij een open brief aan het stadsbestuur gericht en die is niet in dovemansoren gevallen. Tijdens een overleg op 22 februari hebben wij de kans gekregen om de resultaten van onze bevraging, inclusief alle individuele reacties, op een anonieme maar daarom niet minder krachtige manier te presenteren aan het voltallige schepencollege.  Het was een redelijk positief gesprek met wel één duidelijke boodschap vanwege het stadsbestuur: aan de planning van de projectontwikkelaars wordt niets gewijzigd. De eerste fases van de woonuitbreidingen zullen binnenkort in openbaar onderzoek gaan.

De Unie Godsheide, gesterkt door jullie talrijke opmerkingen, heeft wel kunnen bekomen dat we vanaf nu met elke beleidsverantwoordelijke aan tafel mogen om het totaalplaatje voor ons dorp zo goed mogelijk op maat van de leefbaarheid en veiligheid van onze gemeenschap te krijgen.  En daar ligt onze uitdaging: samen zoeken naar de best mogelijke manier om het beste voor ons dorp en alle dorpsdelen naar boven te halen.

Kortom: we gaan de woonuitbreidingen niet kunnen tegenhouden, maar we krijgen wel de kans om er, op dorpsniveau, een plaatje van te maken dat ook zo goed mogelijk bij Godsheide past.

Openbaar onderzoek fase 1: Maandag 14 maart

Het openbaar onderzoek voor de eerste fase start op maandag 14 maart. De Unie Godsheide zal, als een soort van ‘waakhond’ fungeren en alles wat er beweegt rond de woonuitbreidingen uitvoerig blijven communiceren
Het is aan elk van ons om individueel te reageren met een bezwaarschrift indien je niet akkoord gaat met de plannen. Indien nodig willen we hier mensen met elkaar in contact brengen, om collectieve bezwaarschriften te realiseren.

Wat is de rol van De Unie in de toekomst?

De Unie Godsheide heeft van in het begin gesteld niet tegen woonuitbreidingen te zijn. Wij zijn tot op heden geen actiegroep en we hebben ook niet de ambitie ooit een pure actiegroep te worden.  De woonuitbreidingen kan niemand tegenhouden.

Wel willen wij ons toeleggen op onze drie kernpunten: infrastructuur, cultuur, gebuur.

Wij willen vooral verbinden en niet verdelen.  Daarom hebben wij beslist de rol van communicator tussen beleid en bewoners te blijven opnemen enerzijds en in te zetten op die elementen die ons als Godsheidenaar verbinden anderzijds. Uiteindelijk willen we allemaal “samenleven/samen-leven” in een fijn dorp, met een goede onderlinge band tussen de dorpsdelen.  Alle leden van De Unie hebben een uitgesproken persoonlijke mening over de toekomst van het dorp, maar de rol van neutrale boodschapper primeert in deze boven het individuele.

Hoe denkt De Unie Godsheide de rol van boodschapper waar te maken?

We hebben van het beleid bekomen dat we, voor elk onderdeel, voor elke schepenbevoegdheid, aan tafel kunnen met de bevoegde ambenaren en hun beleidsverantwoordelijke. Dat maakt dat we voor heel specifieke thema’s zoals bv. verkeer, parkeren, afwatering, voorzieningen, …   rechtstreeks praten met de ambtelijke deskundigen en hun politiek verantwoordelijke. Daarnaast hebben we ook één centraal aanspreekpunt bij de stad. Deze persoon staat in voor het behouden van het overzicht van alle deel-thema’s waar we mee in overleg zijn met de stad.

Uiteindelijk willen wij vooral een goed Masterplan voor Godsheide en niet alleen een vrijgeleide voor projectontwikkelaars.

Wat zijn de actiepunten van De Unie?

Willen we ons niet verliezen in details, is het zaak om te focussen op een paar grote doelen. Na overleg hebben we beslist om volgende actiepunten naar voren te schuiven:

    • Een verkeersvrij dorpsplein
    • Voldoende parkings aan de rand van de dorpskern
    • Een veilige verbinding tussen de drie dorpsdelen
    • Veilige wegen voor elke weggebruiker
    • Behoud van het dorpszicht bij heraanleg Kiezelstraat (indien de lindebomen zouden verwijderd worden een alternatief voor het huidige laaneffect)
    • Op langere termijn: een ontmoetingscentrum op maat van het dorp.

Tot slot

Wij willen iedereen danken die zo vrij was om zijn of haar mening te geven over de toekomstplannen voor Godsheide. Samen staan we sterker, daarom gaat de Unie voor die verbinding.